FRANSKA SKOLAN ÖPPNAR DÖRRAR

FRANSKA SKOLAN ÖPPNAR DÖRRAR

Små klasser, fransk profil och möjlighet att ta gymnasiepoäng redan på högstadiet. På Franska skolan i Göteborg går 300 elever – och de blir snart fler.

Två trappor upp i ett anrikt hus i Vasastaden i Göteborg ligger Franska skolan – en svensk friskola med fransk profil som drivs i samarbete med Medborgarskolan. Här huserar just nu tre högstadieklasser, en sjua, en åtta och en nia. Ett stenkast därifrån, i Landala, ligger förskola, låg- och mellanstadium.
– Några av våra elever har franska som modersmål medan andra söker sig hit för att de tycker att det är en bra skola som också ger möjlighet att få gedigna kunskaper i franska, säger rektor Ellenor Sinclair. Hon understryker att alla är välkomna att söka till Franska skolan. Inga särskilda förkunskaper krävs.
– Vi är en svensk skola och följer den svenska läroplanen. All ämnesundervisning, utom i franska, sker på svenska.

För att möta elevernas olika förkunskaper delas de under fransklektionerna in i grupper efter kunskapsnivå. Sedan 2014 erbjuds också spetsutbildning i franska.
– Det innebär att eleverna redan i högstadiet kan läsa gymnasiekurser och få gymnasiepoäng, berättar läraren Sandra Ljungberg, som är stolt över att Franska skolan, som en av 25 skolor i landet, uppfyller regeringens krav för att få ge spetsutbildning.

Niorna Astou Gueye, Nancy Njie och Ami Diomande har gått hela sin skoltid på Franska skolan och tror att deras försprång i språk kommer att vara till nytta i framtida jobbsökande. Här eller utomlands, vilket som passar bäst just då.
– Språk öppnar dörrar till nya kulturer, konstaterar Ellenor Sinclair, och franska talas i ett trettiotal länder över hela världen. Till hösten ser hon fram emot att välkomna två nya sexor och en ny sjua till helt nyrenoverade lokaler på Molinsgatan.
– Nu har vi plats att växa. Med två klasser i varje årskurs blir det en annan dynamik, samtidigt som vi fortfarande är tillräckligt små för att alla ska känna sig sedda.

I spetsutbildningen på Franska Skolan går det att läsa gymnasiekurser i franska redan på högstadiet. Här är elever från sjuan, åttan och nian tillsammans med läraren Sandra Ljungberg. Rektor Ellenor Sinclair i mitten.

Text: Carina Haglind Ahnstedt
Foto: Sofia Sabel