211106 ERASMUS+

Elever från Franska Skolan fick smaka på franska skolan - en sann toppenrubrik och bra artikel som GöteborgDirekt publicerade om våra Erasmuselever söndag den 6/11 2021. 

Hela artikeln finns att läsa nedan eller här:


"Vi har väntat i nästan två år.
Det kändes jättekul och lite nervöst."

Elever fick smaka på livet i franska skolor
Resan till Frankrike blev uppskjuten flera gånger på grund av pandemin. Men i oktober kom eleverna på Franska skolan i Göteborg äntligen i väg. Den efterlängtade resan gav både minnen och vänner för livet.

"Vi fick efterrätt varje dag!"

"Alla var mycket artigare."

Det är en nöjd skara elever från Franska skolan i Göteborg som berättar om sina upplevelser från resan till Villefranche-sur-Saône i Frankrike. Totalt var det 30 elever och sex lärare från årskurs fem till nio som besökte skolor i staden utanför Lyon.

 
Delikat. Eleverna var mycket nöjda med den franska maten på i skolan och hos värdfamiljerna. Foto: Privat

En resa som blivit uppskjuten flera gånger på grund av pandemin. Men i mitten av oktober blev det efterlängtade besökte äntligen av.
"Vi har väntat i nästan två år. Det kändes jättekul och lite nervöst", säger eleverna nästan i kör.

Trerätters meny
Besöket varade en hel skolvecka och under den tiden hann göteborgarna få en inblick i den franska skolmiljön och livet i den vackra staden på landsbygden.

Förutom att maten var mycket uppskattad – trerätters till skollunch – och att eleverna niade lärarna noterade svenskarna även att skoldagarna var längre, fler läxor och att det inte fanns några klockor i klassrummen. "Det fanns en skolklocka som ringde in och ut, alla klasser började samtidigt. Det var smidigt."

De var också imponerade av skolans storlek och idrottsmöjligheterna på området. Men det var inte bara skola, dagarna var också fullspäckade med aktiviteter. "Vi bakade kakor en dag, det var jätteroligt och vi besökte Lyon med egen guide."

Vänner för livet
Lärarna var också nöjda. "Det var första gången vi reste men vi vill gärna göra om det. Nu är det nog ännu fler som vill följa med efter att ha hört om våra upplevelser", säger läraren Adeline Ramnäs.

Eleverna som följde med den här gången hade blivit uttagna efter att ha skrivit ett motivationsbrev på engelska eller franska. "Det var inget särskilt krav på franskakunskaper utan här har vi elever på olika nivåer", säger läraren Arnaud Schildt Pécoul.

Resan resulterade även i många nya vänner som var svåra att skiljas från efter en minnesvärd vecka. Men turligt nog, är elevutbytet ett EU-projekt, Erasmus, vilket innebär att till våren får göteborgarna besök av sina franska vänner. "Då ska de få bo hemma hos oss och vi ska visa dem Göteborg och kanske Liseberg!"


Lina Isaksson
lina.isaksson@goteborgdirekt.se
073-708 53 84